Ekwita
Demówka w 2006 r tak mi siê spodoba³a ¿e przez 1 rok nie mog³em zdobyc pe³nej xP a¿ zdoby³em a od 4 miechów ciupie przez neta ia zajefajnie lamie XD
Ja przyk³adowo b³±dz±c po sklepie internetowym game.co.uk, g³odny nowych, fajnych gier strategicznych, zarazem tanich z dobr± opraw± graficzn± i z ma³ymi wymaganiami, natkê³em siê w³a¶nie na gre pt. "Praetorians". Po przeczytaniu recenzji, i obejrzeniu screenów, postanowi³em zaryzykowaæ i kupic t± grê (e co tam 4 funty ^^ ). Pierwsza moja rozgrywka to by³a oczywi¶cie przegrana z botem na ³atwy (jeszcze posiadam tê sekwencjê). Po kilku (kojenych) przegranych z ³atwym botem, postanowilem poszukaæ jakiejs strony/forum b±dz co b±dz, czego¶ z czego móg³bym poznac jakies tajniki, dowiedzia³em siê m.in. jak sie buduje druga wioske, sztuczke z pikami, i pare innych, dowiedzialem siê jak± si³ê reprezentuj± poszczególne jednostki. A tak¿e pamiêtam wygran± ffa Rycha ^^ jak to ja mia³em bunkier z 2 wiezami, bo tak mi mówiliscie, i gdy Rys mêczy³ siê z 2 ziomkami, ja postanowi³em go zaatakowaæ, zdenerwowa³em siê czemu nie moge ruszaæ jednym oddzialem gdy rys mi zarzuci³ bolo (; P), pó¼niej zawsze rysiowi zadawa³em mnóstwo pytañ, ogl±da³em baardzo du¿o sekwencji, i powoli zdobywalm do¶wiadczenie : ).
Na tym koñczê, poniewa¿ brakniemi forum : )
Gość
ja t± gierkê kupe lat temu dosta³em na urodziny oryginaln± wersje pl
i tak gra³em z pocz±tku tylko kampanie i siê w niej bawi³em pó¼niej gdy przeszed³em zacz±³em graæ w potyczke ci±gle ale gdy mi siê znudzi³o zacz±³em szukaæ innych pretoriañskich graczy lecz nie s±dzi³em ¿e znajdê pl
Plebejusz
Ja równie¿ jak okt zdoby³em jak±¶ demówke gdzie by³a tylko 1 misja, spodoba³a mi siê ta gra i kolega kupi³ PL. wersje :]
Gralismy rok temu w Wakacje przez internet na latwe boty niekiedy :] Lecz to by³o lamerstwo bo ustawia³em piki na górce i czeka³em a¿ boty zaatakuj±
W te wakacje siê bardzo nudzi³em i namówi³em paru kumpli do gry zagrali¶my raz pó¼niej gracz "Koziu" znalaz³ to forum i po¶ci±ga³ pare sieci na Hamachi i zrobi³ górna.net gdzie znalaz³o siê sporo z was i mnie uczyli¶cie :]
Eee no to se ... noo... tak: pyta³em siê qmpla w co gra na kompie powiedzia³ mi praetorians (ja sobie pomy¶la³em jakie¶ badziewie pewnie... po 2 miechach znowu zadaje to samo pytanie a on "Praetorians" O_O ) no to my¶lê sobie ¿e to nie takie z³e jak tyle w to puka...no to po¿yczy³em i tak siê zaczê³o . Gra³em jakie¶ 6 miechów na boty itd... a potem przez przypadek znalaz³em forum ^_^ i gram a¿ do teraz z olbrzymim zaanga¿owaniem.. uczy³em siê wszystkiego a ¿e gra³em du¿o to raz dwa siê zrobi³em lepszy pod okiem Rafa , Ela , Dreeda i innych siê gra³o
ja ju¿ nawet nie pamiêtam kiedy zaczo³em grac w preta oO
pamiêtam ¿e zawsze jak gra³em na bota to robi³em bunkier 5-6 wie¿ ze 2 maszyny i piki na pozycyjnej^^
za³atwia³óem tak ka¿dego bota(czeka³em a¿ mu sie pop skoñczy:))
no prawie ka¿dego.. by³ jeden któremu nie mog³em dac rady... trudnt egipt... jak siê rzuci³ ca³± mas± na mój bunkier to za ka¿dym razem przegrywa³em no wiêc postanowi³em sam nauczyc siê grac egiptem
potem znalaz³em forum o precie(pierwsdze forum!) z trzema u¿ytkownikami(taktyk, zick(czy jakos tak potem zmienial nicki i ostatni raz chyba widziano go pod nazw± kouta, i wilu1994(dzieciak ¿e a¿ ¿al)^^
potem przyszed³ raf(dzieñ lub swa po mojej rejestracji)
no a potem to ju¿ ró¿nie bywa³o, najciekawsze by³y klanówki(tylko 2 klany by³y; SPQR i WoG) z tego co pamiêtam ¿adnej nie dokoñczyli¶my
nastêpnym epizodem bêdzie ewolucja gry(pierwszy raz zamiast siê bunkrowac zaczelismy raszowac^^ najwiêkszy skok w dziejach ludzkiej ewolucji
potem przyszed³ rysiu n00bek który nic nie umia³, potem mnie nie by³o przez jakis czas i rysiu sta³ siê tak wielkim n00bem ¿e zacz±³ wygrywac(zapomnialem dodac ¿e jeszcze przed przerw± uratowa³em nazwe jego klanu bo strasznie innym siê nie podoba³o ¿e w nazwie jest nazwa miasta )
tak masz racjê dziêkuje za to -_-
By El. Ja tam nic nie mówiê, ale z tego co pamiêtam to po prostu przeg³osowali¶my, ¿e "TOGW" zostaje, bo co komu do nazwy klanu..
przy okazji nauczy³em was ¿e nie wolno zostwiac pustych wie¿(;D) i "odkry³em" sztuczke z zastawianiem pikami wej¶cia do wioski(przypadkiem to odkry³em - testowali¶my z rafem jednostki ale ¿e trzeba by³o czekac to siê troche nudzi³o wiêc wzio³em moje piki i posz³em pod jeda z jego wiosek^^ wisoki niszczyc nie mog³em wiêc postanowi³em ¿e postawie mu piki przed wioch±, no a pó¼niej znalaz³o to zastosowanie w grze i sta³o siê ca³kiem popularne^^
to chyba tyle^^ troszkê siê rozpisa³em ^^
Preta kupi³em, bodaj¿e w 6klasie podstawówki, gdy to pojecha³em do w³oc³awka z zamiarem kupna jakiej¶ gierki. Jako, ¿e w owym sklepie gdzie dokonywa³em zakupu nie by³o zbyt wiele "towaru" mia³em do wyboru tylko Praetorians i Pluton. Maj±c w pamiêci recenzjê Pretów w jakim¶ czasopi¶mie (bodaj¿e w CDA) dokona³em wyboru. Pamiêtam, ¿e po pierwszej misji samouczka by³em nieco rozczarowany gr± (poza tym komp którego mia³em nie spe³nia³ wszystkich wymagañ sprzêtowych i gierka sie troszkê ciê³a..). Ale pó¼niej ogarnê³a mnie "magia Rzymu" i kaci³em w gierkê przez d³ugi czas. Potem by³o parê latek przerwy.
Jaki¶ czas po za³o¿eniu neta napisa³em na jakim¶ serwisie, ¿e jak kto¶ ma problem z przej¶ciem kampanii to niech napisze do mnie na gg to pomogê (o dziwo, napisa³y do mnie jakie¶ 4osoby - wszystkie mia³y problem z t± sam± misj± xp), a po jakim¶ czasie kto¶ mnie zapyta³ na gadu czy bym nie pogra³ przez neta. Ow± osob± by³ Rob. Tak siê zaczê³a moja gra przez neta. Na pocz±tku grali¶my we 3: ja, Rob i RafiQ (off'ca^^) zazwyczaj na 5 botów, a od czasu do czasu FFA. Pó¼niej zaczê³o pojawiaæ sie trochê osób, ale jako¶ nied³ugo potem zniknê³y i wiêcej ich nie spotka³em.
Potem za¶ nadszed³ Taktyk i wys³a³ link (Oto i forum preta, wejd¼cie i zarejestrujcie siê tam wszyscy), gdzie skupili sie polscy graj±cy na chwa³ê imperium...ee, dobra, za bardzo sie wczuwam. By³y dwa klany: WoG i SPQR do którego wst±pi³em. Po pewnym czasie zosta³em "global modem" na Starym Forum. Forum zaczyna³o sie rozwijaæ, przybywa³o wiêcej graczy, a¿ pewnego dnia, wraz z moim imiennikiem, który ju¿ nie gra, wpadli¶my na pomys³ za³o¿enia nowego klanu. Tak oto powsta³ klan AVAM (Aut Vincere, Aut Mori - zwyciêstwo albo ¶mieræ), do którego wkrótce do³±czy³ tak¿e Dreedlord i Grivius. Nadesz³y wspania³e czasy zwiêkszy³a sie liczba graczy, powsta³ DanielusMod, a tak¿e okres ¶wietno¶ci i dominacji AVAM (chyba nikt temu nie zaprzeczy..). Powsta³o du¿o nowych regulaminów, zasad, powsta³a Rada Klanów, itp. organizacje.
Nastêpnie przyby³o dwóch graczy: Rychu i Rado. Nikt wówczas nie dostrzeg³ niebezpieczeñstwa, ani du¿ego potencja³u w tych graczach. Doprowadzi³o to do szybkiego zdobycia przez nich do¶wiadczenia i za³o¿enia klanu TOGW. Ponownie, poprzez problemy z zatwierdzeniem nazwy tego klanu(cosik sie komu¶ nie podoba³a), klan nie zosta³ uznany za silnego przeciwnika i w spokoju wzrasta³ coraz bardziej w si³ê. Dopiero na meczach klanowych zosta³y odkryte ich umiejêtno¶ci, lecz by³o ju¿ za pó¼no. Rz±dy AVAM-u chyli³y sie ku koñcowi, klan mia³ problemy wewnêtrzne, wskutek czego znacznie os³ab³, by³o mniej graj±cych. Pó¼niej jest bia³a plama w mojej historii "gry w preta" gdy¿ na ponad miesi±c straci³em neta.
Jaki¶ czas po mym powrocie, rzek³em do mych Klanowiczów "Niechaj siê stanie forum" i z ich pomoc± powsta³o to oto forum "pret.pun.pl". Jeden z mych klanowiczów (Monk) wpada na pomys³ za³o¿enia akademii klanu... Tak powstaje *DEI*
05.07.2008
Nastêpuje fuzja AVAM i TOGW, w wyniku której powstaje klan VME (Vivere Militare Est - ¯ycie Walk± Jest) Pojawia sie wiêcej graczy i klanów, wychodzi wniosek o zreformowanie i wznowienie Ligii Praetorians. Co z tego wyniknie? Zobaczymy.. ale praetorians mimo up³ywu czasu nie straci³o, wg. mnie swojej magii i grywalno¶ci.
Na chwa³ê Imperium!
PS: Trochê koloryzowa³em, w niektórych momentach, wiêc kilka rzeczy mog³o byæ "nie do koñca" tak jak tu napisa³em, ale chyba nikt sie o to nie obrazi. ; )
PS2: Ok, rozpisa³em siê trochê, ale bez problemu móg³bym o tym napisaæ ze 2x wiecej, wiêc nie marudziæ. xP
PS3: Wiem, ¿e czê¶æ nie na temat, wstawki o powstaniu nowych klanów, forum, o innych graczach... Ale przecie¿ te rzeczy równie¿ by³y (i s±) bardzo wa¿ne dla gry i sprawiaj±, ¿e jest ona atrakcyjniejsza i ¿e wci±¿ chce sie graæ. Amen.
Elanar napisał:
Nastêpnie przyby³o dwóch graczy: Rychu i Rado. Nikt wówczas nie dostrzeg³ niebezpieczeñstwa, ani du¿ego potencja³u w tych graczach
: ( a my¶la³em ¿e od pocz±tku bêdziemy uwa¿ani za postrach ; )
Swoj± drog± pokazali¶my co znaczy TOGW w klanówce w³a¶nie z AVAM-em bo wcze¶niej pora¿ka z niby s³abym SOD-em O_O ... a pretensje co do nazwy TOGW mia³ griv i taktyk ^_^
By El. Wiem, ale nie chcia³em rozdrabniaæ starych "konfliktów" ; )
Ekwita
O ¿esz w morde el ty poeto napisz jeszcze co¶ bo jeszcze 2 posty i mój w±tek bêdzie mia³ wiêcej postów ni¿ rycha
Plebejusz
Hmm...
Dawno dawno temu...Za górami i lasami....W pewnym królewstwie o nazwie Warszawa,¿y³ rycerz Daniel.
Zazwyczaj ogl±da³ w pewnym zaczarowanym czasopi¶mie recenzje gry.
Pewnego dnia po komunii dosta³ Praetorians.Od razu gdy go¶cie poszli zacz±³ graæ,graæ i jeszcze raz graæ.Gra³ tak 1 rok(z przerwami),zazwyczaj robi³ kampanie,polubi³ Rzym.
Kilka lat pó¼niej zapomnia³ o tej gierce i zostawi³ j± gdzie¶ g³êboooooko w szufladzie.
Gdy wyjecha³ do komunistycznej doliny o nazwie America,zachcialo mu sie graæ.Wiêc zainstalowac preta,ale chcial grac z kims przez neta i nie wiedzia³ jak.
Pewnego razu wszed³ na strone www.pret.pun.pl , szuka³ kogo¶ kto moglby bys jego koleg±/trenerem(serio,nie ¶miaæ sie ).
Nastêpnie zapozna³ siê z El'em ,stoczy³ kilka bitew.--> Rychem^^ i innymi.I oczywi¶cie z Bubblem
I tak siê zaczela jego mêcz±ca podró¿ przez mroczne krainy Gondoru
PS. Mam nadziejê ¿e podoba³a siê PRAWDZIWA historia?
PS2. Opowiada³em jakbym by³ narratorem a nie sob± xd
Ekwita
O_O ten to z w³adcy pierscieni wróci³ O_O ale ela historia by³a lepsza dobra ch³opaki przebijamy w±tek rycha
A na forum trafilem dzieki nowo zainstalowanym google.pl wpisa³em Praetorians przez neta (zawsze tak pisze o gierkach) no i gdziestam znalazlem jakiego¶tam cz³owieka który powwiedzia³ ¿e gramy przez hamachi da³mi tak± siec no i bylo ich coraz wiecej i tak powoli poznawa³em tu wszystkich (przyszed³em w czasach gdy wielki z³y rychu ju¿ wymiata³ nasta³y ciê¿kie czasy dla takich noobów jakim by³em w tedy (teraz to daje rady go powsztrzymac ) ju¿ rychu odchodzi w ciêñ jak inne potêgi przyjd± nowi ¿eby go zast±pic (mo¿e to bêdzie Darion bo ma zawsze najwiêcej wioch i najwiêcej asyrów )
a moja historia? ; (
rozpisujcie sie bardzie, bo mi³o siê czyta.
1. Wiem, ¿e Magiel itp. ale schod¼cie za bardzo z tematu.
2. Rychu, pamiêtam t± klanówkê, a tak¿e za³amanie po jej rozegraniu - "no cholercia, jak mogli¶my przegraæ z TOGW?!"
3. Teraz sam trochê "przyspamuje" (mam nadziejê, ¿e wybaczycie mi ten 1 raz. xp): wyja¶nienie dla Okta - w chwilach strasznej nudy zdarza³o mi sie pisywaæ opowiadanka(parê wci±¿ kr±¿y w necie, niestety), wiêc taki po¶cik nie wymaga³ zbyt du¿o wysi³ku, poza tym zawiera masê b³êdów (powtórzeñ)... wk³adaj±c w to nieco wysi³ku mog³em napisaæ co¶ "lepsiejszego", ale dobra ju¿ starczy tego chwalenia siê. xP
Ekwita
^^ Rychu nie oczrniam cie El napisz jeszcze jak±¶
nie spamuj kur....