Gość
hehe ja zanim tutaj trafi³em pyka³em na masê botów egiptem xd zawsze by³o piêkne gdy ta masa wojsk ¶ciera³a siê z botem i przebija³a ich szeregi
egipt ma w³a¶nie to ¿e ruszasz plag± egipsk± na innych i przebijasz siê choæby resztkami wojsk przez walcz±cych prosto w ³uki
Ok pomin±³em jeden post rafa, muszê Wam to wyt³umaczyæ:
W grze 3v3 na oazie, ¶rodkowy tzw, helper u nich, degraduje pikinierów (czyt ma 2 oddzia³y niewolników[aha musi byæ Egipt w ¶rodku, je¿eli jest rzym, no to Egipt degrad robi ale tylko jeden], i nie wa¿ne po której stronie) powracaj±c do tego ¿e Egipt jest po ¶rodku, robi degrad 2 pików, nastêpnie lezie ³ucznikami do gracza nr 2 po boku, ( w tym czasie ka¿dy swoja piechota buduje jak najwiêcej wiosek,) Egipt w swojej 2 zbudowanej wiosce, robi 2 pikinierów, w pocz±tkowej wiosce tak¿e (czyt razem 4 pikinierów), nastêpnie gracz nr 3, na drugim froncie, próbuje zmyliæ przeciwnika, lub go zatrzymaæ, np z³udami, robi masê z³udzeñ i lezie do tych 2, w czasie gdy niczego nie podejrzewaj±cy wróg zbiera wojsko na z³udzenia, oni we 3 rozwalaj± 2 ziomków, a nastêpnie lez± po tego ostatniego (czêsto sam przy³azi :>) tylko ten z³udzeniowec trzyma siê na ty³ach wojska sojuszników, poniewa¿ wkracza tylko w czasie gdy jego tim przegrywa, lub walka jest wyrównana, nie mo¿e wcze¶niej, bo przeciwnik zmylony z³udami nie da siê i po prostu tam zawita.
Jasne to jest?
Plebejusz
to trza cykaæ rzymem i obczajaæ wodzem czy sa zludy czy nie
No niestety nie da sie tego dokladnie obczaic czy sa zludy czy nie, rownie dobrze moze zostawic ze 2 soldy na strazy zludow, i nimi bedzie atakowal dowodce/zwiada...
Plebejusz
Ostatnio gram Grecją. Taktyka prosta, robi się hopow, lukow (do podpalania tylko bo są do d. , pozniej staram się o peltastow) , trakow uzywam do wymiatania wrogich lukow z lasu, aly gdy w lesie są np. legi, wary to traki dead... Gdy jest honor, to hopom obstawe daje w postaci spartan.
Widaæ Scorpio ¿e na grze kompletnie sie nie znasz, graniem samymi hopami i to na CPU jest po prostu pora¿k± o_O tam u¿ywa sie jedynie traków + ³uki i nie pisz g³upot ¿e greckie luki s± cienkie, bo swoje kosztuj± i tyle samo daj±. W ogóle przywita³bym Cie na hamachi i pokaza³ jak sie gra =].
na malych mapach to hopy sa w grecji niezast±pione xd
pamietam jak zagonilem kogos na wz\gorze do lasu ;0
zacz±l mi wycinac lukami hopki co bylo jego du¿ym b³edem bo mi sie zwalnialo miejsce i robilem sparty i w koncu go wykonczylem po malej zabawie xd
Plebejusz
barbarzyncy -
na poczatku 2 ³uki, 2 wojownikow, 2 piki
srodkowa faza - to zazwyczaj wtedy kiedy sie bronimy przed atakami przeciwnika wiec a podam uniwersalna rekrutacje
pika,pika ³owcy,luki, wojownicy,wojownicy,luki,³owcy(jak nie mamy juz po³owy wojowników to kupmy jedna szlachte) . czemu tak ? wedlug mnie zazwyczaj jest tak ze do glownego miasta sa dwa wejscia jedno glowne i jedno boczne - lasy czy woda
lowcow dajemy w boczne wejscie ( atak z zaskoczenia rozwali tam 40 % jednostek, reszte dobija wojownicy badz piki ( zalezy od terenu czy bedzie woda czy lasy ) a glowne wejscie to tak - piki w gotowosci do rozstawienia formacji obronnej, wojownicy by rzucac bol±, katapulta tam jedna moze byc by rozwalic lucznikow badz inne machiny obleznicze, a szlachta to po to by szybko rozwalic niedobitkow
koncowa faza - inwazja na innych
jak gramy 1v1 to ... super bo mozemy sie na tym jednym skupic
wiec tak atakujemy glowne wejscie, a przy bocznych dajemy piki by kawaleria przeciwnika nie wyskoczyla nam jak z jajka niespodzianki
pierwsza idzie konnica germanska ( 2-3 oddzialy ) daje szarze i wraca sie, by zaatakowac z drugiego wejscia, wojownicy, i jesli tam starczy to moze tam jeszcze bersekerow 2 oddzialy. powinni rozgromic tam pierwsza linie, a konnica germanska rozgromie lucznikow. jedyne co zostalo to rozwalic garnizon
cala gra trwala jakies 50 min.
to chyba byla moja pierwsza strategia. niezbyt dopracowana ale na pierwszy ogien dobra przynajmniej ja rozwalilem nia kolegow z osiedla 4 razy z rzedu ;P dziwne bo jeden z nich gra lepiej o wiele ode mnie
Edit by El. "cala gra trwala jakies 50 min". Aha. Pozdrawiam.
egipt najpierw zludy na ³uki rekrutacja:stra¿ ³uki2 ¿o³nierze ³uki2 stra¿ i konnice partyjsk± itd.
Plebejusz
Niez³y ten poradnik ale ja wole po swojemu
eee wje¶cia ? 3? nie kumam troche oO
po za tym jak sie gra 1v1 barba na malej mapie to praktycznie nie ma szans sie obronic przed raszem z powodu niezwykle s³abych pik^^
na ma³e mapy najlepszy jest rzym, barba ma s³abe piki i bug z ³ukami i dlatego jej nie lubie...
Plebejusz
ja rekrutuje tak:
meda, zwiadowca z sokó³em,legi,piki,2³uki,legi to tak narazie po noobsku
Zdecydowanie :S
Legionista
Mam taktyke na panu góry na dole ale tylko na dole.
Kolo na samym dole robi degrad idzie budowaæ je¶li wróg nie zdegradowa³ oddzia³ów to idziesz w las i zbierasz wojo najlepiej barby piki obok sojusznickich pików.je¶li cie atakuj± rzuæ bole na ostatnie oddzia³y wroga bo wtedy nie bêdzie siê móg³ ruszyæ.Wbiegnij ca³ym wojem jak zd±¿ysz to zrób pozycyjn±.Je¶li przegrasz wycofaj z lasu ³uki ucieknij do sojusznika po lewej stronie i pomó¿ mu ale w±tpie ¿eby¶ przegra³ mi sie to zawsze sprawdza no chyba ¿e bys gra³ przeciw Rych,Daim,$nake,Marco.
REKRUTACJA:OSADA Nr1:2 druidy, piki ,5wojo czy tam ile chcesz ja zrobi³em 5 jak masz pkt chwa³y to rób ³uki konne lub germañsk± albo szlachte.
OSADA Nr2:zwaidowca z soko³em,piki,³uki[do lasu],a reszta wojo i elite.
Plebejusz
Ja nie k³adê nacisku na zwiad oraz na medyków... Niestety nie mam moda wiêc gram tylko 3 rasami.
Rzymem robiê wioskê wysy³am pocz±tkowy zwiad i rekrutujê naprzemiennie legioni¶ci i strzelcy ewentualnie zale¿nie od mapy jeden oddzia³ w³óczników do obrony terenu ( w sensie formacja pozycyjna i przy wej¶ciu na wzgórze ). Pó¼niej jak mam punkty chwa³y to robiê strzelców konnych i ekwitów w proporcji 2 strzelcy konni i 1 ekwici bo strzelcy szybko uciekn± chyba ¿e ich goni wroga kawaleria to dlatego ekwici.
Barbarzyñcami rekrutujê na pocz±tku tak samo ( naprzemiennie ) a jak mam P. chwa³y to robiê konnicê germañsk±. Jest bardzo podatna na strza³y ale mo¿e atakowaæ w lesie dlatego s± dobre do zaskoczenia i wybicia strzelców z lasu.
Egiptem rekrutujê te¿ na pocz±tku naprzemiennie, ewentualne w proporcji 2 ¿o³nierze 1 strzelcy a pó¼niej walka konnic± partyjsk± i kawaleri±. Jest to ¶wietny uk³ad poniewa¿ konnica jest bardzo s³aba w obronie ale dobra do taktyki atak-ucieczka bo mo¿e uciekaæ i strzelaæ przez jaki¶ czas a razem z kawaleri± mog± pobiæ spor± armiê, je¶li jest na przyk³ad: 3 oddzia³y konnicy i 2-3 oddzia³y kawalerii. Pó¼niej budujê jeszcze trochê rydwanów wojennych.