Witam wszystkich!
Chcialbym rozwin±æ dyskusjê na temat taktyk dotycz±cych grania nacjami..
Mo¿ecie tu pisaæ taktyki rekrutacji dla pocz±tkuj±cych lub ogólnie takie jakie uwa¿acie za s³uszne, mo¿ecie tak¿e wypisywaæ tak¿e plusy i minusy.
Jako ¿e jestem autorem tego tematu zacznê pierwszy.
GRECJA:
Polecana Taktyka rekrutacji pod szybki atak:
Trakowie, 2 medyków,³ucznicy, Trakowie, Hoplici, Hoplici, Od nowa
+na pocz±tek mamy pomoc traków + ³uczników, czyli szybki atak jak najbardziej
-do¶æ s³abe to wszystko, je¿eli wróg wezwie sojusznika a my mamy straty to praktycznie po nas, taktyka TYLKO na pocz±tek, w pó¼niejszym etapie gry trakowie staj± siê ma³o u¿yteczni.
Polecana Taktyka rekrutacji (uniwersalna):
2 medyki, Trakowie, Hoplici, Hoplici, ³ucznicy, Hoplici, Trakowie
+czê¶c si³y naszej armii stanowi± hoplici, wiêc w walce full vs. full przewaga liczeba wroga nie ma zbytniego znaczenia (prawie jak 300 spartan), mo¿liwy szybki atak, a raczej jego wsparcie, jednymi trakami nic nie zdzia³amy, ostatecznie gdy sojusznik walczy w otwartym polu my mo¿emy zaj¶æ ³uki (zwiêksza to szanse na wygran±)
- Teoretycznie brak.
Taktyka na g³ówn± si³ê hoplitów (no i ¿eby nie by³o problemów z ³ukami w lesie):
2 medyki, Hoplici, Hoplici itd. Tutaj je¿eli nam jedne traki umr±, zróbmy drugie (a nawet 2 oddzia³y).
+Otwarte pole, we win.
- Las i ³uki, z³a rzecz.
Powtarzam i¿ mo¿ecie pisaæ co zmieniæ, dodaæ (oczywi¶cie po dyskusji) A tak¿e mo¿ecie pisaæ swoje spostrzerzenia i Taktyki!
Pozdrawiam
Ekwita
Rzym
Na pocz±tku 2 medy 1 piki 1 ³uki 3 legi
+mamy wsparcie pik je¶li nasze pocz±tkowe zosta³y uszkodzone (je¶li nie to lepiej ) legi wspomog± nasze natarcie
-jesli trafimy na grecje to ciê¿ ka sprawa wtedy trzeba troche dynamiki:P
Pó¼niejsza gra to 3³uki 2 medy legi i do dope³nienia prety i glady (odk±d u¿ywamy machin to baleary:P)
Ostatnio edytowany przez Oktus (15-07-2008 15:06:12)
Peter, nie zabraniam, ale ¿e grasz lepiej odemnie te¿ powiniene¶ co¶ dodaæ od siebie...
Poradnik Oktawiana:
Oktawian a czemy przypada 3 oddzia³y ³uczników na 1 oddzia³ legionistów, gdy nam legioni¶ci umr± to nie mamy os³ny praktycznie. Je¿eli by siê chcia³o wiêcej ³uczników, to nie lepiej ¿eby na 2 oddzia³y leionistów przypadali jedni ³ucznicy?
Odpisz co o tym s±dzisz.
Ekwita
jest odwrotnie 1 luki na 3 legi i piki
Gość
Rado ma ciekaw± taktykê raz ogl±da³em sekwe to rado takie co¶
1 med i reszta asyry
albo Rychu 2 miechy temu 2 medy wojo i 2 immo na koñcu w rekrutacji
to jest ciekawe, sam takie co¶ stosujê, bo je¿eli dasz je w kolejce to zapominasz, a potem sie dziwisz skad ci glady wychodz± :p albo masz np 2 pkt chwa³y i masz 2 wioski, to robisz sobie w jednej glady i w drugiej tez jak±¶ elitê, gdy siê jedna zrobi, druga bêdzie mia³a tylko 10 - 15 sekund do konca ;P wystarczy tylko honor zdobyc.
Gość
Taa tylko ¿e rychu w pierwszej wiosce tak ustawi³ szkoda ¿e sekwy nie mam ale t± z radem ma zreszt± te¿ tak kiedy¶ gra³em
2 medy i reszta wojo wrêcz nie dziw ¿e rado w chwilê ma tyle Asyryjczyków ^^
zreszt± nie schod¼my z tematu
ja zdajê siê powrócê do techniki jak± stosowa³em na pocz±tku i jak± rado ostatnio stosowa³
Ja graj±c Persj± robie 2 medy 1 piki 1 assyry 1 luki i za¶ reszta assyrów oraz elite od razu zaznaczam... i zawsze robie tak ze w 2 wioskach na raz robia mi sie 2 elity co jest bardzo przydatne ^^
Graj±c Barb± robie 2 medy i same warry poniewa¿ zarówno ³ucznicy jak i piknierzy w Barbach s± s³abe,a potem elita dobra na inne.
Rzym natomiast to: 2 medy piki legi legi legi itd. itp. i potem glady
Karta : 2 medy piki i maury a na koñcu elita dobra na inne ...
Ogólnie rzecz bior±c prawie wcale nie rekrutuje ³uczników, moj± g³ówn± si³a jest gra piechot± oraz pikami.
Ostatnio edytowany przez Rychu4 (20-07-2008 14:29:21)
Rysiowi nale¿y siê pochwa³a, za opisanie 4 nacji krótko i zwiê¼le.
Ale zawsze rysiu w Twojej grze zauwa¿am ¿e masz ³uczników, ale to chyba tych z pocz±tku
A naprawde nie dokucza ci brak ³uczników w ¶rodkowej fazie gry?
Pozatym mo¿e kto¶ opisze taktykê grania egiptem?
Gość
ok Bubbel podajê swoj± taktyke grania
buduje wiochê i lecê dalej rekrutuje 2 zwiady 2 medy i reszta wojo wrêcz i tak ka¿da nacj± prosta taktyka co
aa i jak mam chwa³y to elita
Gość
noo ja te¿ ostatno tak robiê ¿e jeszcze sobie rekrutuje drugi oddzia³ ³uków
a egiptem to fajnie lataæ z mas± ³uków