Witam wszystkich!
Chcialbym rozwinąć dyskusję na temat taktyk dotyczących grania nacjami..
Możecie tu pisać taktyki rekrutacji dla początkujących lub ogólnie takie jakie uważacie za słuszne, możecie także wypisywać także plusy i minusy.
Jako że jestem autorem tego tematu zacznę pierwszy.
GRECJA:
Polecana Taktyka rekrutacji pod szybki atak:
Trakowie, 2 medyków,łucznicy, Trakowie, Hoplici, Hoplici, Od nowa
+na początek mamy pomoc traków + łuczników, czyli szybki atak jak najbardziej
-dość słabe to wszystko, jeżeli wróg wezwie sojusznika a my mamy straty to praktycznie po nas, taktyka TYLKO na początek, w późniejszym etapie gry trakowie stają się mało użyteczni.
Polecana Taktyka rekrutacji (uniwersalna):
2 medyki, Trakowie, Hoplici, Hoplici, łucznicy, Hoplici, Trakowie
+częśc siły naszej armii stanowią hoplici, więc w walce full vs. full przewaga liczeba wroga nie ma zbytniego znaczenia (prawie jak 300 spartan), możliwy szybki atak, a raczej jego wsparcie, jednymi trakami nic nie zdziałamy, ostatecznie gdy sojusznik walczy w otwartym polu my możemy zajść łuki (zwiększa to szanse na wygraną)
- Teoretycznie brak.
Taktyka na główną siłę hoplitów (no i żeby nie było problemów z łukami w lesie):
2 medyki, Hoplici, Hoplici itd. Tutaj jeżeli nam jedne traki umrą, zróbmy drugie (a nawet 2 oddziały).
+Otwarte pole, we win.
- Las i łuki, zła rzecz.
Powtarzam iż możecie pisać co zmienić, dodać (oczywiście po dyskusji) A także możecie pisać swoje spostrzerzenia i Taktyki!
Pozdrawiam
Ekwita
Rzym
Na początku 2 medy 1 piki 1 łuki 3 legi
+mamy wsparcie pik jeśli nasze początkowe zostały uszkodzone (jeśli nie to lepiej ) legi wspomogą nasze natarcie
-jesli trafimy na grecje to cięż ka sprawa wtedy trzeba troche dynamiki:P
Późniejsza gra to 3łuki 2 medy legi i do dopełnienia prety i glady (odkąd używamy machin to baleary:P)
Ostatnio edytowany przez Oktus (15-07-2008 15:06:12)
Peter, nie zabraniam, ale że grasz lepiej odemnie też powinieneś coś dodać od siebie...
Poradnik Oktawiana:
Oktawian a czemy przypada 3 oddziały łuczników na 1 oddział legionistów, gdy nam legioniści umrą to nie mamy osłny praktycznie. Jeżeli by się chciało więcej łuczników, to nie lepiej żeby na 2 oddziały leionistów przypadali jedni łucznicy?
Odpisz co o tym sądzisz.
Ekwita
jest odwrotnie 1 luki na 3 legi i piki
Gość
Rado ma ciekawą taktykę raz oglądałem sekwe to rado takie coś
1 med i reszta asyry
albo Rychu 2 miechy temu 2 medy wojo i 2 immo na końcu w rekrutacji
to jest ciekawe, sam takie coś stosuję, bo jeżeli dasz je w kolejce to zapominasz, a potem sie dziwisz skad ci glady wychodzą :p albo masz np 2 pkt chwały i masz 2 wioski, to robisz sobie w jednej glady i w drugiej tez jakąś elitę, gdy się jedna zrobi, druga będzie miała tylko 10 - 15 sekund do konca ;P wystarczy tylko honor zdobyc.
Gość
Taa tylko że rychu w pierwszej wiosce tak ustawił szkoda że sekwy nie mam ale tą z radem ma zresztą też tak kiedyś grałem
2 medy i reszta wojo wręcz nie dziw że rado w chwilę ma tyle Asyryjczyków ^^
zresztą nie schodźmy z tematu
ja zdaję się powrócę do techniki jaką stosowałem na początku i jaką rado ostatnio stosował
Ja grając Persją robie 2 medy 1 piki 1 assyry 1 luki i zaś reszta assyrów oraz elite od razu zaznaczam... i zawsze robie tak ze w 2 wioskach na raz robia mi sie 2 elity co jest bardzo przydatne ^^
Grając Barbą robie 2 medy i same warry ponieważ zarówno łucznicy jak i piknierzy w Barbach są słabe,a potem elita dobra na inne.
Rzym natomiast to: 2 medy piki legi legi legi itd. itp. i potem glady
Karta : 2 medy piki i maury a na końcu elita dobra na inne ...
Ogólnie rzecz biorąc prawie wcale nie rekrutuje łuczników, moją główną siła jest gra piechotą oraz pikami.
Ostatnio edytowany przez Rychu4 (20-07-2008 14:29:21)
Rysiowi należy się pochwała, za opisanie 4 nacji krótko i zwięźle.
Ale zawsze rysiu w Twojej grze zauważam że masz łuczników, ale to chyba tych z początku
A naprawde nie dokucza ci brak łuczników w środkowej fazie gry?
Pozatym może ktoś opisze taktykę grania egiptem?
Gość
ok Bubbel podaję swoją taktyke grania
buduje wiochę i lecę dalej rekrutuje 2 zwiady 2 medy i reszta wojo wręcz i tak każda nacją prosta taktyka co
aa i jak mam chwały to elita
Gość
noo ja też ostatno tak robię że jeszcze sobie rekrutuje drugi oddział łuków
a egiptem to fajnie latać z masą łuków