Atyliusz Regulus << chcialbym sie o nim cos dowiedziec, jakies osiagniecia, czy zrobil cos ciekawego itp. pomozecie? ;-P
Podobno rozbil flote kartaginska ;O
Plebejusz
ja nie
a¿ mi³o popatrzeæ na post pana Ka ³era Powera
Gość
ja te¿ nie opisz mo¿e co¶ z tego ))
Plebejusz
No to morze powiecie mi jaka by³a wasza ulubiona nacja z uzasadnieniem. np Moja to Rzym,chocia¿ nie by³ idealny to,spodoba³o mi siê w nim dyscyplina wojska i liczne podboje. A jakie jest wasze zdanie , morze ulubiony dowódca albo ulubiona jednostka (Nie koniecznie z praetorians i nie musi byæ z staro¿ytno¶ci , morze byæ z dalszych epok np ¶redniowiecze i nowo¿ytno¶æ). Albo jaki jest wasz ulubiony okres w historii czekam na odpowiedzi
Albo jaki jest wasz ulubiony okres w historii to co¶ w rodzaju g³osowania.Takie s± odpowiedzi np.1.prehistoria (dinozaury, jaskiniowcy i takie tam )do staro¿ytno¶ci
2.staro¿ytno¶æ(Czasy wojen rozkwitu i upadku Rzymu jednym s³owem gra praetorians przedstawia ten okres )
3. ¶redniowiecze ( Powstanie Polski, rycerze i zamki )
4.nowo¿ytno¶æ (Czasy wielkich odkryæ geograficznych, statki i wojny na morzu s± prowadzone z pomoc± armat i muszkieterów)
5.czasy najnowsze (od I do II wojny ¶wiatowej wielkie odkrycia np czo³gi samoloty itd.)
zapraszam do g³osowania ( do tego I i II )
pozdrawiam
Lejdis ent d¿entelmen!
No wiêc tak, ¿e aby na pewno wynik³o, ¿e nasz ulubieniec z banem tygodniowym za³o¿y³ temat. Temat o historii... O temacie mniej-wiêcej takim "...". A, ¿e widze, ¿e ludzie siê wypowiedzieli, i mam nadzieje, ¿e to nie by³a tylko chêæ nabicia postów (xP) proponuje przenie¶c dyskusje z powrotem na prawowite tory, jakimi jest ten temat, którego pocz±tki le¿± w starym forum. Wtedy jako¶ zainteresowanie wiêksze by³o, teraz spad³o. Skoñczy³y siê ju¿ sprzeczki na temat realno¶ci nacji, a wysz³ na to, ¿e jedynym historycznym obiektem, to Spartan gadaj±cy o tym, ¿e jest rocznica, kiedy pierwszy raz kupi³ puszke pepsi. (historyczny moment-historyczna rocznica). Tak czy siak, jak ju¿ chcecie, to czemu to nie pogawedzicie? o_O
Ps.: Morze to mo¿e byæ Ba³tyckie. Faktycznie, jest szerokie i g³êbokie, ale chyba Ci nie powie, jaka by³a najciekawsza nacja w precie, prawda? -_-
Ostatnio edytowany przez Nemedis (15-08-2009 13:14:49)
Plebejusz
Je¶li siê kto¶ interesuje móg³by mi powiedzieæ co¶ bli¿ej o rzymskich odzia³ach ³uczniczych oraz samych ³ukach?
Plebejusz
Sam o tym nie mam zbyt wielkiej wiedzy wiêc spytaj siê starszych cz³onków forum.
A i moje pytanko.Mianowicie ile sztuk pilum mieli legioni¶ci i do czego by³y.
S³ysza³em teorie ¿e by³y to w³ócznie albo ¿e oszczepy do rzucania jak w grze a nawet ¿e pilum nie mieli wcale.
Wiêc chcia³bym siê dowiedzieæ jak to by³o bo powsta³a sytuacja mnie irytuje.
Mam nadzieje ¿e temat siê rozkrêci:)
Ostatnio edytowany przez anvan (20-09-2010 18:51:07)
Plebejusz
Ile sztuk... nie wiem dok³adnie, a s³u¿y³y najczê¶ciej jako broñ ofensywno-zaczepna.
Czy by³y to w³ócznie?... nie pamiêtam sk±d Rzymianie zaczerpnêli inspiracje, ale po reformach Mariusza [ko³o 102 czy 105 p.n.e, spraawd¼ na Wiki ] mia³a to byc typowo rzymska broñ miotana. Typowo, bo kiedy pilum trafia³o w cel drewniany trzon nie móg³ byæ wyjêty bez oderwania ca³o¶ci grotu, co uniemo¿liwia³o odrzut, jak w przypadku "zwyk³ego" badyla z zaostrzonym koñcem. Charakterystyczne w budowie te¿ to, ¿e ciê¿ra by³ skupiony w tylniej czê¶ci, co sprawia³o, ze grot bez problemu przeibja³ tarczê na wylot... dlatego, jak wspomnia³em na pocz±tku s³u¿y³ bardziej do ofensywy ni¿ obrony- deszcz takich pocisków móg³ nie¼le przetrzebiæ zwarty mur tarcz, a pó¼niej legioni¶ci uzbrojeni w krótkie miecze ruszali do walki w ¶cisku. S±dz±c po licznych podbojach w przeci±gu wieków robili to bardzo dobrze
Kiedy¶ co¶ tam poczyta³em o tym i owym... wiêc nie wiem jak dobrze zagadnienie pamiêtam i w ilu kwestiach mo¿na mnie poprawiæ. W ka¿dym razie chêtnie pogadam
RbnNR napisał:
Ile sztuk... nie wiem dok³adnie, a s³u¿y³y najczê¶ciej jako broñ ofensywno-zaczepna.
Czy by³y to w³ócznie?... nie pamiêtam sk±d Rzymianie zaczerpnêli inspiracje, ale po reformach Mariusza [ko³o 102 czy 105 p.n.e, spraawd¼ na Wiki ] mia³a to byc typowo rzymska broñ miotana. Typowo, bo kiedy pilum trafia³o w cel drewniany trzon nie móg³ byæ wyjêty bez oderwania ca³o¶ci grotu, co uniemo¿liwia³o odrzut, jak w przypadku "zwyk³ego" badyla z zaostrzonym koñcem. Charakterystyczne w budowie te¿ to, ¿e ciê¿ra by³ skupiony w tylniej czê¶ci, co sprawia³o, ze grot bez problemu przeibja³ tarczê na wylot... dlatego, jak wspomnia³em na pocz±tku s³u¿y³ bardziej do ofensywy ni¿ obrony- deszcz takich pocisków móg³ nie¼le przetrzebiæ zwarty mur tarcz, a pó¼niej legioni¶ci uzbrojeni w krótkie miecze ruszali do walki w ¶cisku. S±dz±c po licznych podbojach w przeci±gu wieków robili to bardzo dobrze
Kiedy¶ co¶ tam poczyta³em o tym i owym... wiêc nie wiem jak dobrze zagadnienie pamiêtam i w ilu kwestiach mo¿na mnie poprawiæ. W ka¿dym razie chêtnie pogadam
Ta, grot by³ elastyczny i w tego typu kontakcie siê "zagina³", wiêc niemo¿liwe, ¿eby u¿ywali tego w walce bezpo¶redniej. Standardowo ilo¶æ oscylowa³a w granicach 2 - 3.
Plebejusz
Nemedis napisał:
RbnNR napisał:
Kiedy¶ co¶ tam poczyta³em o tym i owym... wiêc nie wiem jak dobrze zagadnienie pamiêtam i w ilu kwestiach mo¿na mnie poprawiæ. W ka¿dym razie chêtnie pogadamTa, grot by³ elastyczny i w tego typu kontakcie siê "zagina³", wiêc niemo¿liwe, ¿eby u¿ywali tego w walce bezpo¶redniej. Standardowo ilo¶æ oscylowa³a w granicach 2 - 3.
Pewnie tak ale w wielu filmach ksi±¿kach itp. u¿ywali pilum w walce wrêcz np. w formacji ¿ó³wia no chyba ¿e mieli dodatkowo pikê albo w³ócznie ale to ma³o prawdopodobne